Mistä Pizzala sai alkunsa?


Pizzalan tarina sai alkuunsa keväällä 2015, jolloin syntyi ajatus pizzeriasta Teurastamolle. Mielestämme makukeskittymästä puuttui paikka, josta saisi parasta mahdollista pizzaa. Täydellisen pizzan tavoittelu vei meidät tutkimusmatkalle Napoliin.


Tutkimusmatka Napoliin

Kesällä 2015 vierailimme Stefano Ferraran pizzauunien valmistustehtaassa ja Napolin kaduilla maistelemassa aitoa napolilaista pizzaa. Puu-uunin ero oli suussa maistuva ja silmiinpistävä. Ensimmäinen napolilainen uuni saapuu Suomeen

Loppukesästä Suomeen saapui ensimmäinen täysin puulla lämmitetty napolilainen pizzauuni. 


Pizzalan syntytarina ei kuitenkaan seurannut alkuperäistä suunnitelmaa ja mutkien kautta pizzauunimme kotiutui Kellohallin terassille. Se sytytettiin ensimmäisen kerran keväällä 2016 ja ensimmäinen pizza paistettiin muutaman viikon päästä. Tulen hallitseminen ja taitojen kehittäminen vei aikansa, mutta lopulta pizzamme ja uunimme saavuttivat suosiota.


Pizzalan synty

Samoihin aikoihin pizzat alkoivat puhuttaa myös Suomessa ja Teurastamon pizzerian pohjatyö alkoi. Pizzauunimme suosion yllättämänä, päätimme tilata Pizzalaan entistä isomman uunin Stefano Ferraralta jättäen Kellohallille alkuperäisen. Pizzala aloitti toimintansa syksyllä 2018, entisen kanalan tiloissa. 

Miksi Stefano Ferraran uunia kutsutaan uunien ”Ferrariksi”?


Vulkaanisesta kivestä valmistettu uuni lämpeää 500 asteeseen ja pizza paistuu reilussa minuutissa täydelliseen kypsyyteen.

Käytössämme on Suomen ensimmäinen Stefano Ferraran tekemä uuni. Stefanon uunit ovat Napolilaisille legendaarisia - monta sukupolvea toiminut perheyritys on kehittänyt käytössä olevien pizzauunien tekniikan. Stefanon uunit ovat alansa arvostetuimpia ja niitä kutsutaan uunien "Ferrareiksi". 


Kuka on Stefano Ferrara?

Stefano Ferrara on kolmannen sukupolven käsityöläinen. Hän aloitti työskentelyn teini-ikäisenä isänsä arvostetun ja tunnetun käsityöläisen Mastu Natalen pajalla. Siellä hän on oppinut kaikki menneiden sukupolvien tekniikat ja salaisuudet aitojen napolilaisten pizzauunien valmistamisesta. Tänäkin päivänä uunit rakennetaan käyttämättä valmiita osia, kuten vanha perinne vaatii. 


Mistä pizzauuni valmistetaan?

Napoli ja sitä ympäröivä alue tarjoavat kaikki materiaalit, näin pizzauunit pystytään valmistamaan paikallisesti. Paistotaso valmistetaan tuffikivestä eli vulkaanisesta kivestä. Kupolin valmistuksessa käytetään Biscotti di Sorentoa, joka on jättimäinen ja uskomattoman sileä savitiili. Laadukkaan saven pitää varata lämpöä erittäin tehokkaasti, jotta saadaan tasainen kuuma pinta. Tämä ominaisuus kypsentää pizzapohjan 60-90 sekunnissa sitä polttamatta. Kuusikymmentä millimetriä paksut tiilet kestävät yli 900 asteen lämpötiloja. 


Miten pizzauuni toimii?

Uunin kupolimuoto on avain ilman oikeaan kiertoon. Sitä tarvitaan erittäin korkeiden ja tasaisten lämpötilojen saavuttamiseksi. Kylmä ilma imetään uunin etuosassa olevasta aukosta. Ilma kuumenee liikkuessaan pyöreää seinää pitkin takaosaan, josta se siirtyy kupolia pitkin takaisin eteen. Lämpöä säilyttävien materiaalien ja kupolimaisen muodon yhdistelmä valmistaa pizzat nopeasti täydellisiksi.  


PIZZALA ON LÄHELLÄ JA MATKAN VARRELLA

Pizzala on autoilijan pizzapaikka – helpoin paikka noutaa


Aukioloajat

Kevät 2021

Ke-To 11-14
Pe 11-21
La 12-21

Alueella on laaja yhteisterassi Pizzalan edessä.
Tervetuloa nauttimaan!
Osoite

Työpajankatu 2,
Rakennus 11
00580 Helsinki 

Parkkeerausmahdollisuus suoraan

Pizzalan edessä. Muistathan hakea ilmaisen (1h) parkkilipun parkkimittarista.
Yhteystiedot

[email protected] 
+358 40 553 5531

Talon puhelin vastaa aukioloaikoina & 

asiakaspalvelun ohessa.  
Huom. ilta-aikoina saattaa olla ruuhkaa ja pyydämme soittamaan uudelleen jos emme vastaa.